Organisch keukenafval positief inzetten
In een grootkeuken worden dag in dag uit heel wat gerechten uitgegeven. De bereiding van voeding brengt logischerwijze heel wat afval met zich mee. Het gaat zowel om verpakkingsafval als om organisch afval, dat beide op de juiste manier verwerkt moet worden. Het zou jammer zijn om organisch afval gewoon in de vuilbak te gooien als je het ook kan composteren. Dat doe je in een professionele grootkeuken best met een professioneel composteertoestel.
Hoe werkt een composteertoestel?
In de natuur duurt composteren van organisch afval maanden, maar met een composteertoestel kan je dit proces versnellen. Afval van groenten en fruit en overgebleven etensresten gooi je in de composteermachine en de warmte in het toestel zorgt ervoor dat het afval maar 24 uur nodig heeft om omgevormd te worden naar bodemverbeteraar. Ook de combinatie van microben uit verschillende soorten afval versnelt het composteerproces. Voor je het weet heb je dus het ideale materiaal voor de bemesting van planten.
Een professioneel composteertoestel heeft dus allerlei voordelen:
- Minder afval omdat organisch afval omgevormd wordt tot compost
- Minder CO2-uitstoot met je professionele grootkeuken
- Een duurzame oplossing gezien het bijdraagt aan 'zero waste' doelstellingen
- 'Gratis' bemesting voor planten en struiken
Waar moet je op letten bij de keuze voor een composteertoestel
D&L Concepts plaatste eerder al composteertoestellen in een aantal professioneel grootkeukeninstallaties. We geven graag advies in de beste keuze van composteermachine voor jouw grootkeuken. Zo houden we rekening met de capaciteit van het toestel, de mate van automatisatie en het systeem waarmee de composteerder werkt. Er zijn immers composteertoestellen die op warmte werken, maar er zijn er ook die zuurstof gebruiken om te composteren. We geven ook advies over de plaatsing van het toestel in de grootkeuken, met het oog op een praktische inrichting.
Daarnaast is het belangrijk dat de medewerkers van jouw grootkeuken bereid zijn om op de juiste manier met het composteertoestel om te gaan. Keukenpersoneel moet immers goed op de hoogte zijn van welk afval gecomposteerd kan worden en welk niet. Alles van groenten-en fruitafval, koffieresten of ander organisch materiaal mag in de composteermachine gegooid worden. Zaken zoals plastic, metaal of ander niet-verwerkbaar materiaal moeten absoluut vermeden worden in de composteerder.
Bekijk onze realisaties
In dit project zocht de provincie een duurzame en ecologische oplossing voor het kleine keukenafval. Om dit in goede banen te leiden installeerden we een composteertoestel dat dagelijks tot 10 kg organisch afval composteert.
Zelf ook organisch afval composteren in jouw grootkeuken?
Door een professioneel composteertoestel te integreren in de grootkeuken, kan je niet alleen een positieve impact hebben op het milieu en op je eigen 'zero waste' beleid, maar het bevorderd ook de operationele efficiëntie in de grootkeuken. Meer weten over de mogelijkheden?